18.10.11

L'ESCOLA RACIONALISTA A ONTINYENT. CRÒNICA D'UNA VETLLADA

El passat divendres el Casal Jaume I de la Vall d'Albaida va acollir la xerrada "L'escola racionalista a Ontinyent (1931-1939)" a càrrec de Joan Torró. Van ser moltes les persones que es van mostrar interessades en aquest període de la nostra història i que van participar posteriorment amb les seues aportacions i preguntes.
Aquesta xerrada ha estat emmarcada en el Cicle AlterMirades, el qual pretenen tractar diversos aspectes des d'un punt de vista alternatiu. En aquest sentit, des del Casal considerem que aquesta xerrada aporta una doble mirada alternativa. D'una banda, parlem d'una manera d'entendre l'educació concreta, una aposta educativa que suposava una alternativa a l'educació que havia hagut fins el moment i a la que hi haurà després de la victòria del feixisme. D'altra banda, concretem aquesta corrent pedadògica i el seu moment històric en un lloc concret, Ontinyent. En un món altament informatitzat, la informació és abundant i variada, però no sempre concreta; és fàcil trobar informació de Ferrer i Guàrdia, de l'escola moderna i racionalista a la xarxa, però no sempre de la seua existència i aplicació a la nostra terra.
Un dels primers aspectes a destacar és que el 13 d'octubre de 1933 va tindre lloc a Ontinyent una vetllada commemorativa de Ferrer i Guàrdia, el qual va ser executat el mateix dia de l'any 1909. Uns anys després, el 14 d'octubre de 2011 el Casal va acollir aquesta xerrada.
Joan Torró ens va parlar del Centre d'Estudis Socials d'Ontinyent que validava els principis de Ferrer i Guàrdia i que després esdevindria en l'Acadèmia de les Joventuts Llibertàries. Aquest centre organitzava diverses accions socials i culturals a la nostra ciutat. Cal destacar que van promoure l'estrena a Ontinyent de Metropolis, el film de Fritz Lang. També ens parlà de la instauració del Col·legi Nacionals de Cecs a Ontinyent, així com de les diverses colònies escolars i de la ubicació de l'Hospital Militar Internacional.
Les diverses aplicacions de l'escola racionalista a Ontinyent són realment innovadores per al moment i suposen principis no sempre suficientment assumits i aplicats per les generacions presents. Els principis de la coeducació, de l'educació pública i gratuïta, de l'educació com a motor del canvi social, de mantindre la individualitat i originalitat de l'alumne, de la importància de l'educació física, del joc i del foment de la intel·lectualitat front l'aprenentatge memorístic, són alguns dels elements claus de les bases pedagògiques que proposaven.
La xerrada va donar per a molt. Van eixir molts noms propis, es va parlar de finançament, de bases pedagògiques, del paper de les dones, de centre educatius emblemàtics de la nostra ciutat, i molts altres aspectes que serien impossibles de resumir. Per això des del Casal vos enimem a llegir el llibre de Joan Torró, Instrucció i cultura a Ontinyent durant la IIa República (1931-1939) , editat pel Servei de Publicacions de l'Ajuntament d'Ontinyent, Quaderns Divulgatius, 2. La Biblioteca del Casal compta amb un exemplar.

Si voleu saber-ne encara més:

Ací podeu veure el documental sobre Ferrer i Guàrdia, una vida per la llibertat.

També podeu veure el documental 100 anys de l'afussellament de Ferrer i Guàrdia.