2.3.18

25 anys després, el debat de gom a gom


Aquest dijous 1 de març el cinema Goya de l'Olleria s'ha omplert de gom a gom en la reedició del debat que va organitzar el Col·lectiu l'Olla allà per l'any 1993.

Fa 25 anys, aquell acte aleshores emmarcat dins unes jornades d'homenatge a Joan Fuster, va congregar a diversos representants de formacions polítiques per parlar de la visió política i nacional de l'homenot de Sueca: Enric Tàrrega, Enric Capilla (UPV), Josep Lluís Carod-Rovira (ERC), Josep Guia (PSAN) i Vicent Soler (PSPV-PSOE). L’escriptor ollerià Francesc Mompó fou el moderador d’aquell debat que ara s'ha volgut repetir amb els mateixos protagonistes.

Amb la presència de tots ells excepte d'Enric Tàrrega, que va excusar la seua absència, el debat va començar a l'hora prevista. Durant prop de dues hores es van succeir les lúcides intervencions dels ponents els quals aportaren sengles perspectives sobre el context polític actual. Aspectes com l'infrafinançament que patim els valencians, la situació del procés independentista al Principat o la deriva autoritària i recentralitzadora de l'Estat són alguns dels temes que es posaren sobre la taula i ens feren recordar la vigència de moltes de les idees de Fuster.

Una extraordinària conversa que es va fer curta, tant pel fort interès que van suscitar els oradors com per l'alt nivell dels seus raonaments. Un acte necessari i molt significatiu, d'aquells que en aquests temps semblava eren difícils de presenciar. Per fortuna, i per tothom qui no va poder acudir, molt prompte el podrem gaudir també a la xarxa.