4.11.14

LUCÍA JUAN, PREMIADA EN LA XIII BIENNAL D'ART SOBRE PAPER DE RIUDEBITLLES

Vos deixem aquesta bona notícia de l'aielonera i col·laboradora del Casal, Lucía Juan. Enhorabona! 

El cap de setmana del 24, 25 i 26 d’octubre s’ha celebrat en la localitat de Riudebitlles, el Vall del Penedés, la XII Biennal d’art sobre paper, on ha sigut premiada l’obra de Lucía Juan titulada Imaginari topogràfic. Concretament es tracta de la primera pesa que l’artista va realitzar dins d’una sèrie d’obres en les que registra diferents fragments del terra del taller situat en Aielo de Malferit plasmant-los sobre paper i jugant amb escales gràfiques amb les que ens convida a canviar el punt de vista assidu per transformar aquest fragment de realitat en un nou escenari.
Les obres han estat exposades a les entrades de diferents cases dels veïns de l’antiga vila medieval, amb l’objectiu d’integrar l’art amb la població i apropar l’art contemporani i la creativitat artística al municipi. A més hi han programades diverses activitats paral•leles: recorregut infantil comentat, tallers d’art i expressió, etc
La jove aielonera ja compta als 27 anys amb diferents premis de prestigi entre els que cal destacar el premi Telax Galería Antoni Pinyolde Reus, la XV Mostra d’Art Públic per a Joves Creadors de la Universitat de València o el certamen per a Joves Creatius CAM. Fins ara ha realitzat 4 exposicions individuals, col•labora amb galeries dins del mercat actiu de l’art i la seva obra ha tingut repercussió en diferents publicacions de premsa especialitzada. A pesar que la globalització neoliberal fa fugir a les generacions de joves d'artistes, Lucia Juan ha decidit resistir i construir des de el seu poble, des de les seues arrels amb un projecte artístic i vital vinculat a l'art públic aplicat al activisme social, plantejant un mode de relació que es reflexa en el treball premiat.
La Biennal d’Art es centra en el protagonisme d’obres realitzades sobre paper o que l’utilitzen com a matèria primària, relacionant-ho així amb la història del poble, on la industria paperera va ser clau en el desenvolupament de l’economia de la conca de Riudebitlles. Recull diverses practiques artístiques com la pintura, l’escultura, el dibuix o la instal•lació i ha tingut un gran èxit de convocatòria, ja que es van presentar 106 artistes de nivell nacional e internacional: Mèxic, Àustria, els Estats Units, Bèlgica, França, Egipte, Suïssa, Veneçuela i el Marroc. El jurat, format per 5 representants del món de la cultura com Josep Antoni Carulla (Galeria N2 de Barcelona), Xavier González (Redactor El 3 de vuit) , Josep Torrents Alegre (Comissari del pavelló de Catalunya en la 14a Biennal d’arquitectura de Venècia), Victoria Rabal (Directora del Museu Molí Paperer de Capellades) i Maria Martínez (guanyadora de la VII Biennal) va decidir que el premi valorat en 2.500€ recaiguera en l’obra de l’aielonera, junt als dos accesis de 600€ per a Juame Amigó (Lleida) i Natalia Rondón (Veneçuela).
La inauguració va comptar amb una cercavila musical pel recorregut del certamen fins la plaça de l’església on es celebrà l’entrega de premis. Per finalitzar la vetllada hi hagué un concert i degustació de cava.
La Biennal ha estat organitzada amb la col•laboració de Museu Molí Paperer de Capellades, municipi que comparteix la tradició paperera amb Riudebitlles i que acollirà una exposició del 29 de novembre al 25 de gener amb les obres del certamen.