14.7.17

Conclòs el VIII cicle Tastant Tastant


Aquesta setmana hem conclòs el VIII cicle Tastant Tastant, un seguit d'activitats per conèixer un poc més la gastronomia de les nostres comarques i els nostres productors. Tot i que no vam poder dur a terme els tres tastos inicialment previstos, les dues activitats realitzades resultaren ben satisfactòries.



El divendres 23 de juny per la vesprada, a l'Ateneu Popular Ca la Mera, els nostres companys Annamari Mollà i Evarist Beneyto es van encarregar d'explicar-nos els orígens i la història del café licor alcoià, inventat de manera improvisada pels obrers de la seua indústria durant el segle XIX i convertit en un producte comercialitzable i ben popular amb el pas del temps. També ens parlaren de la recepta tradicional per elaborar-lo de manera casolana i de les diverses marques que hui en dia podem trobar al mercat, totes elles fabricades a comarques com l'Alcoià i el Comtat.

Seguidament vam passar al tast de diverses combinacions de café licor amb altres begudes i refrescos. Amb això, descobrírem les diferències entre mentireta, burret i plis-plai, així com també altres combinacions possibles i les seues denominacions populars. Tot un món!

D'altra banda, el dimecres 12 al Casal Jaume I vam rebre la visita de l'agricultor ontinyentí Josep Salvador Morales, qui ens va il·lustrar sobre com elaborar melmelades de forma artesanal i sobre diverses maneres d'adobar olives.

Des d'un punt de vista ecològic i des de la pròpia experiència com a conserver que ha recollit sabers transmesos generació rere generació, ens va mostrar els seus trucs i respongué a les preguntes dels més interessats, que en van prendre bona nota.

Finalment vam poder provar alguns dels seus productes. Melmelades d'albergínia, de figa, de mora, de pruna, d'albercoc... i també olives adobades segons distintes fórmules. En definitiva, tot un gust per als sentits i una delícia per al paladar. I tot criat a la nostra terra i elaborat amb passió per les millors mans!