17.5.17

De panses i riuraus amb Carlos Fuster i Casimir Romero


 

El passat divendres vam gaudir al Casal de les explicacions de Carlos Fuster i Casimir Romero al voltant d'un tema tan interessant com és l'elaboració de la pansa i la història dels riuraus. Amb la presentació del llibre "Els riuraus. L'elaboració de la pansa" vam descobrir una feina que, durant dècades (segle XIX i primera meitat del XX), es va convertir en la dedicació més importants de bona part dels pobles de la Marina Alta, la Safor i també de localitats valldalbaidines com Terrateig, Montitxelvo o Benicolet.
 
El procés tradicional per elaborar la pansa, els estris i elements vinculats a aquest treball o la cultura i les relacions socials i comercials que l'envolten són recollits a un llibre en què, com no podia ser d'altra manera, també es parla de riuraus i del seu valor patrimonial: una arquitectura popular i genuïna que ben bé mereix ser protegida i recuperada.

L'investigador Carlos Fuster, amb la complicitat i col·laboració de rescatadors de memòries com Casimir Romero, ha sabut plasmar en aquest llibre tots els detalls que acompanyen un treball artesanal que, des dels camps de les nostres comarques i el bon quefer dels nostres avantpassats, portava als més refinats paladars de tota Europa la millor pansa de moscatell.



Més informació a:
https://www.facebook.com/riuraus.pansa/