28.10.14

IMATGES DE LA PARTICIPACIÓ DEL CASAL AL 6é APLEC DE GEGANTS I CABETS



Aquest és el text que el company Jordi Oviedo va escriure i la companya Almudena Francés va llegir a l'acte d'apadrinament: 


Benvinguts i benvingudes al VIé Aplec de Gegants i Cabets,
Fa quatre anys, vam decidir que el Rei Jaume I i Joan Fuster, dos homenots de la nostra terra, bé que es mereixien un gegant i un cabet respectivament. Com no podien acompanyar-nos en unes festes tan populars, obertes i participatives com eren els Gegants i cabets?

Construir-los, donar-los forma, prendre’ls les mides va fer que ens haguérem de fixar en com eren, en què representaven aquests personatges que foren de carn i ossos i que ara se’ns mostrarien de cartó i fusta. Representen la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra terra que, si bé no és res de l’altre món, és la nostra i ens fa ser davant del món.

Ara, el Gegant Jaume i el cabet –pensant, que ens fa pensar- de Joan Fuster, van a tenir el privilegi de ser padrins!
El gegant Jaume I apadrinarà a la Geganta de la don a d’aigua... que no n’heu vist cap al Pou clar o al Pou l’aigüeta?! Prenen el bany, com sirenes d’aigua dolça i tenen el poder de protegir els naixements i afavorir la fertilitat, viuen més de mil anys i són sempre joves! Diuen que qui els roba una peça de roba tindrà fortuna eterna, però si ets sorprés in fraganti, seràs maleït la resta dels teus dies...
El cabet de Joan Fuster apadrinarà al cabet de l’home del sac... sabeu què porta al sac l’home del sac? Alguns diuen que s’emporta xiquets i xiquetes que van despistats pel món i no miren allà on xafen i el que tenen al voltant.. atenció! Aquest, però, no ens ha de fer por o si ens en fa, hem de saber que no li hem de tindre por, que darrere de la carassota de segur que, en el fons, deu ser bona persona!
S’imagineu un món on els gegants es fan amics d’altres gegants i corren en companyia dels cabets de qualsevol condició, ja siguen dels que fan por com dels que ens fan riure i fins i tot pensar? S’imagineu un món on la realitat es fa somni i els somnis es converteixen en realitat? Això, ho podem aconseguir amb la imaginació i amb la col·laboració de totes les persones que són capaces de tenir somnis.

Un gegant, un cabet, són alguna cosa més que cartó i fusta: són els somnis de què parlàvem fa un moment, són les il·lusions per canviar i construir la realitat que ens envolta per tal que tots, cabets, “cabons”, gegantes, dones d’aigua, xiquets i xiquetes de la terra, vinguen d’on vinguen, puguem viure en el millor dels móns possibles, cada dia.
Que comence l’espectacle!