13.9.13

RASPALLOC, II FESTIVAL PERFORMÀTIC I DE MÚSICA EXPERIMENTAL



MONTSERRAT PALACIOS
 
Artista mexicana amb estudis musicals diversificats en els camps del cant, l’antropologia sonora i la musicoteràpia humanista. Treballà com a soprano al Coro Nacional de México i actualment incursiona a les tècniques d’extended voice i improvisació vocal. Ha presentat el seu treball en recintes i festivals a Barcelona, Vigo, Elx, Madrid, Praga, Berlín… Doctora en musicologia, és autora de cinc llibres i membre fundadora de l’Institut Europeu de Musicoteràpia Humanista. A València des de 1999, dirigeix l’espai per a noves cultures i modes artístics El Cant del Cantó. Sobre Coser y cantar. Un dúo para máquina de coser Singer y voz (twosingers): "el fet que la paraula Singer signifique“cantant”, més que una coincidència és una incitació per a esdevenir duo performatiu -tot caixa de ressonància, i glissandos eteris- amb una màquina de cosir que, ara, serà una màquina de cantar. Un duo de fils de veu, de sons punxants i afinacions suggerides per un motor-diapasó que, controlat amb el peu, indica notes que serveixen com a afinació per a la veu, alhora que determina els ritmes segons la pressió del peu sobre el pedal i els canvis de puntada".

FERRER-MOLINA
Ferrer-Molina és artista sonor, musicòleg, director musical i crític de la revista Ritmo. Titulat als conservatoris de València i Madrid, amb coneixements de composició i direcció, i format en electroacústica amb tota mena de mestres de l’art sonor, ell mateix imparteix tallers i és autor del llibre Heterodoxias de la guitarra. Taxonomía denuevas prácticas artísticas, en vies de publicació. Participa regularment a festivals i encontres, en algun dels quals com a organitzador. Oferirà una mostra de les seues creacions Electronic music, Música de cámara i Guitarra eléctrica sobre mesa vibradora.

MIQUEL ÀNGEL MARÍN
Clarinetista, professor en conservatoris de Catalunya i Alemanya, el seu ampli currículum inclou participacions en projectes de música de cambra, orquestres i com a solista a Israel, República Txeca, Eslovàquia, Alemanya, Rússia, Polònia, Corea,Portugal, Galícia... Ha col·laborat amb autors i intèrprets com ara Carles Andreu, Llorenç Barber, Markus Hechtle, Ramon Humet, Hideki Kozakura,Changwon Park, Carles Robert, Carles Santos, Antoni Sebastià, Dagoll Dagom, Misaluba, Joan Saura, Duquende i Alfredo Lagos (flamenc), Eduard Carmona, Carles Hac Mor i Ester Xargay (poesia), Andreu Subirats, Oriol Aymato, Gerard Gil... També coordina des de 2005 el festival Bouesia, i és autor dels llibres Lo clarinet és l’aixada i Música és enxampar mosques, al pròleg del qual, Llorenç Barber qualifica Marín com un músic seduït “por el fértil, mullido caos, un pozo de situaciones siempre inéditas […] que él trata de resolver como una pleamar de frágil libertad”.

DOMINGO CHINCHILLA
El valencià Domingo Chinchilla és actor, rapsode, narrador oral, i col·laborador en diferents expressions artístiques (dansa, creacions sonores, videoinstal·lacions...), amb una trajectòria de dècades en què ha rodat per tot l’estat. Acció Paraula és una sèrie d'intervencions a partir de la “paraula” en tres direccions: sonoritat, significat i expressió escènica. Per poder engegar "Acció Paraula" és necessària la col·laboració i/o la complicitat dels assistents.

GRAHAM BELL TORNADO
Artista escocés el treball del qual tracta qüestions d’ecologia, gènere i teoria queer des del text, la performance, la música i el vídeo. Ha actuat a Londres, València o Edimburg, i ha mostrat els seus vídeos a la televisió escocesa i en festivals a París, Barcelona o Bilbao. Membre del grup musical Gran Tour i del col·lectiu Plañideras Culturales i també actua com a agent cultural de l’espai La Erreria (House of Bent), a Xàtiva. Com sanar el Banc Mundial és un ritual/acció participatiu guiat pel xaman travestí Geyserbird, alter ego de l’artista Graham Bell Tornado. Els rituals contribueixen a produir comunitats transitòries on podem experimentar noves maneres de relacionar-nos i imaginar uns altres futurs possibles.

VALENCIA SOUNDPAINTING ORQUESTRA
Formada l’estiu de 2012, la VASO és un ensemble eclèctic que practica el soundpainting, un llenguatge gestual, en la creació de música en viu (o, com diuen uns altres, “en temps real”). La componen instrumentistes de vent, actors, artistes visuals i qualsevol altre manifestant que de tant en tant es deixa caure per allí. Es presenten de forma oficial davant la comunitat artística amb  un concert pensat expressament per a l’ocasió, amb diverses peces curtes creades davant del públic del Raspalloc.

  • Artistes residents de l’Espai Cultural El Filaner
ARACELI CANALES VALDÉS
Llicenciada en Belles Arts, s’especialitza en escenografia, escultura, mitjans interdisciplinars i performance. Inicia la pràctica de l’art d’acció gràcies al mestratge de Bartolomé Ferrando. El 2008 forma, junt a Patricia Casado, Compaginarnos, un projecte que analitza el flamenc a través de la performance i participa en festivals a València, Petrer, Sevilla, Madrid i Brussel·les. Ha col·laborat amb el col·lectiu Sinberifora i accionat en diverses ocasions a Ontinyent.

DOCTOR LAXEN
Una càpsula literària de Doctor Laxen, que porta el títol Elogi geomètric..

L’ALÉ DE LA FERA
L’Alé de la Fera és una proposta multiindisciplinada, amb una formació variable en funció de les accions que es plantegen. El fil conductor esdevé la poesia, recolzada per accions sonores amb instrumentació experimental. El resultat, sorprenent, transgressor, alimentat per la collita pròpia i la que furten al veí. Entre els membres hi ha diferents hàbits o debilitats; mengen verdura, carn i peix i beuen vi o qualsevol beguda que se’ls mesure bé, i es fan un cigarro. Però, sobretot, mengen verdura, carn i peix.

LUCÍA JUAN
Testimoni de la seua època que interroga, qüestiona i pren posició de fets aïllats i la contextualització en espais comuns, recalcant la importància en el procés intel·lectual, processual i relacional. Des del 2006 participa regularment en exposicions i festivals artístics. Desenvolupa diverses tasques com artista, comissària, coordinadora i professora d'art. Amb una producció variada que comprén des d'aspectes formalistes i matèrics als més conceptuals i performatius, el seu és un art d'acció construït per procediments no sempre considerats artístics: fabricar, treballar, jugar, parlar, pensar, amar, portant al màxim aspectes processuals i efímers.