2.9.11

DESPRÉS DEL FOC... LA DESTRUCCIÓ CONTINUA






Notícia extreta de Comarcàlia.info

GECEN denuncia tales “descontrolades” de Conselleria a les serres de la Vall cremades per a beneficis privats

Quan es compleix gairebé un any de l’incendi que va devastar prop de 3.000 hectàrees de les serres del sud de la Vall d’Albaida el col·lectiu ecologista GECEN (Grup per a l’Estudi i la Conservació d’Espais Naturals) ha denunciat que la Conselleria de Medi Ambient està fent tales d’arbres “de forma descontrolada”. D’esta forma també alerten que “s’està permetent que les empreses privades obtinguen beneficis dels boscos incendiats i que els troncs cremats no es reutilitzen per formar barreres antierosió“.

Recorden que el “devastador incendi intencionat” que es va produir la nit del 6 al 7 de setembre van calcinar 2.984,49 hectàrees d’espais forestals “de gran valor mediambiental” als termes municipals d’Albaida, Benissoda, Agullent, Ontinyent i Bocairent a la Vall d’Albaida i d’Alfafara i Agres al Comtat. Afegeixen que el Consell va aprovar un decret en el qual sol·licitava al Ministeri de Medi Ambient la declaració de ‘zona catastròfica’ dels espais afectat, així com la seua col·laboració per a reparar els danys registrats.

Així afirmen que gairebé un any després de la catàstrofe “la Conselleria de Medi Ambient ha decidit destrossar el fràgil equilibri que s’havia creat i ha procedit a tallar, sense criteri ni selecció, els arbres que es trobaven a la zona incendiada“.

Concreten que a Agullent han entrat màquines pesants a la mateixa superfície forestal cremada per obrir pistes camp a través afectant nous brots, i han tallat “tot arbre que s’ajusta a les seues necessitats”, i que estos no tenen indicis d’haver estat afectats pel foc, mentre es deixen d’altres que sí van patir les flames.

Adverteixen que la llei obliga als tècnics forestals a emetre un informe preceptiu en el qual han de valorar el tipus de sòl, perill d’erosió, presència de llavors, estat sanitari de la massa forestal i el possible desenvolupament de plagues així com els criteris de tala i extracció de fusta. Però lamenten que “cap ajuntament de la zona ha sigut informat de l’emissió d’eixe informe preceptiu”.

GECEN ha manifestat també que veïns que han protestat als operaris estos els han contestat que la fusta servirà de combustible com a biomassa per crear energia elèctrica, enfatitzant així que “una vegada més, ens trobem davant del recurrent problema que les empreses privades obtenen beneficis dels boscos cremats“, recordant així el cas d’Iberdrola que està construint la línia d’alta tensió entre Ontinyent i Alcoi precisament sobre estes serres, i que esta mateixa empresa “té una planta de producció d’energia elèctrica per mitjà de biomassa a la localitat de Corduente (Guadalajara) i, fins i tot, s’ha plantejat construir-ne una altra en la província de València“.

La Conselleria de Medi Ambient, expliquen, dóna ajudes pagant 51 euros per tona de fusta, al mateix preu ja siga provinent de neteja de boscos com provinent d’arbres afectats per incendis forestals, d’esta forma la biomassa extreta s’aprofita “per a l’ús en indústries de fabricació de taulers, en humus forestals o substrats, i el seu ús energètic en tot tipus d’indústries valoritzades”.

Asseguren que “la conseqüència de tot això és que la Conselleria no fa cap restauració post-incendi i no emet informes sobre el tractament de les zones incendiades ja que es limita a autoritzar a determinades empreses la tala d’arbres sense control“. Conclou GECEN lamentant que “el producte de la trituració de tones i tones d’arbres ja està sent aprofitat comercialment i, mentre, esperem la gota freda a les nostres serres pelades i desprotegides”.