3.11.16

XIII PREMIS JOAN BAPTISTA BASSET I DISTINCIÓ EMPAR GRANELL 2016

Hui, dijous 3 de novembre, el Casal Jaume I de la Vall d'Albaida - ACPV ha fet públics els noms de les persones guardonades amb els premis J.B. Basset.

Aquests premis naixen amb l'objectiu de reconèixer la tasca d'aquelles persones i entitats de la comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, les nostres serres, la nostra solidaritat, el nostre patrimoni, la nostra manera d'entendre el món. Aquesta és una realitat social i cultural que mereix un gest en positiu d'encoratjament i d'agraïment pel treball fet i els projectes en ment. 

En aquesta edició, les persones i l'entitat guardonades amb els XIII Premis Joan Baptista Basset són: 

PEP ALBINYANA
Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria en promoció cultural i informació comarcal

Responsable de l'edició local VilaWeb Ontinyent, escriptor del blog "Gàlim" i tècnic de l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida (IEVA), entre altres coses.

Volem destacar el fort compromís per oferir informació comarcal de qualitat; de forma actualitzada, fiable, treballada i ben escrita. Escrita en la nostra llengua i donant suport a la nostra cultura. Pep, sempre ha estat vinculat a moviments socials relacionats amb la recuperació, la defensa i la promoció del nostre patrimoni cultural.

Actualment immers en l'organització, per al dia 9 i 10 de desembre en Otos, d'una trobada per a escriptors de blogs amb l'objectiu d'analitzar l'ús actual dels blogs i les expectatives cara al futur. Nous projectes que en cap cas redueixen l'energia invertida en mantenir actualitzat el diari electrònic i totes les seues altres activitats. 



ALMUDENA FRANCÉS
Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria artística i cultural

Una llarga trajectòria en la narració de contes i històries pels pobles de la Vall d'Albaida i moltes altres comarques del País Valencià, la defineixen com a narradora o contacontes. 

Crea, generalment, adaptacions pròpies a partir de contes d'autor o contes tradicionals. Sota les històries que escoltem a les seues actuacions hi ha un intens treball de recerca; procés que descriu com lent i apassionant. 

Almudena, a través de la narració, ha anat trobant les seues arrels, les arrels dels llocs on ha viscut: tradicions, llengua, expressions... Desitja recuperar aquestes arrels i que, entre tots i totes, les compartim i mantenim vives. Actualment, està començant projectes de recuperació de memòria, memòria de persones vives. L'objectiu és rescatar històries; però més enllà, recuperar la manera de contar-les.


GRUP DE DANSES CARDAORS
Premi Joan Baptista Basset a l'entitat compromesa amb la cultura i la tradició

Grup de danses de Bocairent que naix en desembre del 1977 amb quatre objectius bàsics i principals: mantenir la música tradicional de Bocairent, les danses de carrer i la indumentària típica dels balladors de les comarques de l'interior; així com reivindicar la nostra llengua. 

Amb aspiracions i ganes de treballar han anat ampliant el seu repertori. Repertori que, a més, queda enregistrat a un doble CD "LA SERRA I LA VALL" al 1998. Destaquem també, el fort compromís per la transmissió d'aquest ball tradicional en general, i a les noves generacions en particular.

Actualment, es troben preparant l'actuació que tindrà lloc el proper 23 de novembre al Museu Valencià d'Etnologia, en motiu de l'exposició "Inventant la tradició". També, han començat ja a reflexionar sobre la celebració dels 40 anys que compliran l'any vinent. 



Una cita indispensable en aquesta festa és l'entrega de la DISTINCIÓ EMPAR GRANELL 2016, que enguany ha estat atorgada al CEIP VICENTE GIRONÉS d'Ontinyent. Aquesta escola va acollir l'arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei Jaume I el darrer 7 d'octubre. L'escola va preparar aquesta arribada amb cançons i balls. Aquest gest de defensa dels drets lingüístics ha merescut aquesta distinció. 

La Distinció Empar Granell va nàixer amb una doble finalitat. D'una banda, recordar la persona d'Empar Granell i Tormos, mestra d'infantil que va dedicar el seu esforç a la defensa de l'ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en Defensa de la Llengua i la Cultura. D'altra banda, vol reconèixer la tasca d'aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la data del 9 d'Octubre i el Correllengua de cada edició, fent-lo possible en la seua dimensió més reivindicativa i festiva. Pretén, per tant, premiar la dedicació, la implicació, l'originalitat, el treball al voltant dels objectius del Correllengua, el recolzament per a la viabilitat de l'arribada de la flama, l'ajuda per a la difusió de l'activitat i la participació activa.


El Casal Jaume I de la Vall d'Albaida - ACPV, amb col·laboració d'Anmorsígol, ha enregistrat uns vídeos amb unes entrevistes per tal de difondre la tasca de l'entitat i les persones premiades. Vos els deixem a continuació: 











ENTREGA DE PREMIS

Aquests premis s'entregaran el proper divendres 18 de novembre al Bar - Restaurant Casa Manolo (Avinguda de la Diputació nº 8, L'Olleria). El preu del sopar serà de 18€ (15€ per a socis i sòcies d'ACPV). 

Totes les persones que vulguen assistir hauran de comprar els seus tiquets al ACPV - Casal Jaume I de la Vall d'Albaida (c/ grup Ramon Llin nº 10, Sant Rafel, Ontinyent). També poden realitzar les seues reserves telefonant a 962383751 - 642970466 o escrivint a valldalbaida@acpv.cat. La data límit per confirmar l'assistència és el dimecres 16 de novembre. 

Aquest és el menú general, també hi haurà opció vegetariana (cal informar al fer la reserva) i menú per a xiquets i xiquetes per 10€.



En aquesta edició, el guardó serà una escultura de l'artista Salvador Mollà que s'ha oferit a recolzar els Premis d'aquesta manera.