8.11.11

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA VENTAFOCS JA NO CREU EN PRÍNCEPS BLAUS.

Més de 150 persones van participar aquest cap de setmana passat a les jornades organitzades per l’Espai Dones Vall d’Albaida i el Casal d’ACPV en col·laboració amb Lligam.

D’una banda, divendres, va tindre lloc una xerrada en la qual van intervindre Tere Mollà i Dolors Pedrós. Mollà va destacar la figura de la dona a la literatura infantil tradicional, tot un imaginari infantil que identifica les dones com dolentes (bruixes), infantilitzades, submises... La perpetuació i transmissió indiscriminada d’aquesta cultura tradicionalment transmesa oralment per les dones garanteix la perpetuació del patriarcat. D’aquesta manera mostren les dones com propietat dels homes, primerament del pare i posteriorment del marit. A més, va destacar que aquesta visió de les dones s’ha reproduït de diverses maneres al llarg de la història, com per exemple en el cas de les dones sanadores, les quals van quedar fora del món de la salut quan la medicina es va institucionalitzar.

La Caputxeta Vermell i la seua avia es veuen immerses en un conflicte amb un llop i són salvades per un caçador (home). La Ventafocs queda salvada de la maldat de les seues germanastres (dones = dolentes) gràcies a un príncep blau (home). La Blancaneus ha de fer de mestressa de casa de set nans (tots homes, la dona al servei de l’home). Aquests són alguns dels exemples més cridaners, però hi ha un llarg llistat que reprodueix aquests rols.

Per trencar amb aquesta dinàmica de rols heteroassignats, tots i cadascun dels elements socialitzadors (família, escola, mitjans de comunicació...) han d’acabar amb el sistema hegemònic de l’androcentrisme. I això significa trencar paradigmes, i no intercanviar rols. Les dones no volem ser homes amb privilegis, sinó teixir un món més just i més igualitari.

I la Ventafocs ja no creu en prínceps blaus és un llibre que trenca amb aquest paradigmes perquè genera un nou contingut sense victimitzar i sense culpabilitzar. Dolors Pedrós, l’editora del llibre a Edicions 96 va explicar com va descobrir aquest llibre que suposa un alternativa al sexisme infantil. Un llibre per a la coeducació que l’editorial va traduir al valencià.

Posteriorment, Almudena Francés va teatralitzat aquest conte de la Ventafocs, del qual podem desprendre la idea que no hi ha prínceps blaus que ens puguen salvar. Cadascuna de nosaltres és l’única oportunitat per salvar-nos. Aquesta contacontes també ens va encisar a la jornada de dissabte amb contes adreçats a tots els públics que apostaven per un discurs que no genera estereotips de gènere ien els quals apareixen persones simplement.