Hui, 7 de novembre de 2017, el Casal Jaume I de la Vall d'Albaida - ACPV fa públics els noms de les persones i entitat guardonades amb els XIV Premis Joan Baptista Basset 2017.
Aquests premis naixen amb l'objectiu de reconèixer la tasca d'aquelles persones i entitats de la comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, les nostres serres, la nostra gent, el nostre patrimoni, la nostra manera d'entendre el món. Aquesta és una realitat social i cultural que mereix un gest en positiu d'encoratjament i d'agraïment pel treball fet i els projectes en ment.
En aquesta edició, les persones i l'entitat guardonades són:
Tere Mollà Castells
Premi J. B. Basset a la trajectòria en defensa de la igualtat de gènere
Josep Sanchis Carbonell
Premi J. B. Basset a la trajectòria en la promoció de la llengua i del patrimoni cultural
Assemblea contra la Planta de Residus Animals
Premi J. B. Basset a l’entitat compromesa amb la defensa del territori
CEIP Sant Antoni Abat (Benissoda)
Distinció Empar Granell - Correllengua 2017
* * *
TERE MOLLÀ
Dona treballadora i profundament feminista, ha destacat i destaca per una constant i incansable lluita a favor dels sectors més desafavorits de la societat i, molt especialment, en la defensa dels drets de les dones. Des de ben jove va començar a militar en Comissions Obreres i des d’aleshores no s’ha aturat en la seua tasca per reivindicar la igualtat de gènere. Sent regidora en l’Ajuntament d’Ontinyent, el municipi es convertia en la primera ciutat valenciana en aprovar un Protocol contra la Violència de Gènere.
Col·laboradora d’opinió al Levante-EMV, així com a altres mitjans internacionals (CIMAC a Mèxic, per exemple), hui en dia podem trobar les seues reflexions a articles de premsa (alguns d’ells recollits al llibre “Pensamientos, reflexions, rabias y protestas”), al seu blog “Mujeres sabias y brujas” o en les classes que imparteix com a formadora en temes d’igualtat d’oportunitats, prevenció de la violència de gènere i coeducació.
JOSEP SANCHIS
Amant fidel de la nostra llengua, durant la seua joventut va començar a escriure poesia formant part d’un xicotet nucli d’escriptors que tractaven de prestigiar el valencià a la nostra comarca. Després, com a filòleg encarregat de l’Oficina de Promoció Lingüística de l’Ajuntament d’Ontinyent, no ha parat mai de treballar en la discreta però tant necessària tasca de correcció de textos municipals. També ha treballat de professor de català per a futurs periodistes i, a més, ha estat peça clau d’innombrables publicacions bibliogràfiques d’àmbit local i comarcal.
De la seua feina d’investigador han eixit nombrosos articles diversos de llengua, opinió i cultura i llibres com “Bocaviu”, “El gran llibre dels malnoms”, “Vocabulari del tèxtil de la Vall d’Albaida” o el recentment publicat “Els noms dels carrers d’Ontinyent”. També en l’àmbit onomàstic cal destacar el Mapa toponímic del terme d’Ontinyent. En definitiva, un seguit d’obres que recuperen i ens aproximen a una part tant important del nostre patrimoni cultural com és la nostra llengua i els seus conceptes i mots més propers a nosaltres.
ASSEMBLEA CONTRA LA PLANTA DE RESIDUS ANIMALS
A inicis de l’any 2014 comença a prendre forma aquesta assemblea veïnal per tal de fer front a un projecte que pintava anava ser molt perjudicial per a la Pobla del Duc i els pobles de la part més oriental de la nostra comarca. Des d’instàncies polítiques s’estava planificant la instal·lació d’una gran planta de tractament de residus animals al municipi, sense pràcticament informar-ne a la ciutadania i molt menys consultar-la.
Després d’anys de lluita en forma de jornades informatives, manifestacions i jornades en defensa del territori, el passat any 2016 el Tribunal Superior de Justícia de València declarava il·legal el projecte. La construcció de la planta es veia paralitzada gràcies, en bona part, a la tasca d’aquesta entitat que durant mesos es va mantindre en peu de guerra i va aconseguir unir gent de totes les edats dels diversos pobles de la Vall en un objectiu comú: defensar la nostra terra.
Distinció Empar Granell - Correllengua 2017
Una cita indispensable en aquesta festa és l'entrega de la Distinció Empar Granell, enguany atorgada al CEIP Sant Antoni Abat de Benissoda. Aquesta escola va acollir l'arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei Jaume I el passat 6 d'octubre, en un acte ben treballat que va incloure rondalles, berenar i una cercavila pels carrers del poble. Aquest gest de defensa dels drets lingüístics ha merescut aquesta distinció.
La Distinció Empar Granell va nàixer amb una doble finalitat. D'una banda, recordar la persona d'Empar Granell i Tormos, mestra d'infantil que va dedicar el seu esforç a la defensa de l'ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en defensa de la llengua i la cultura. D'altra banda, vol reconèixer la tasca d'aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la diada del 9 d'Octubre i el Correllengua de cada edició, fent-lo possible en la seua dimensió més reivindicativa i festiva. Pretén, per tant, premiar la dedicació, la implicació, l'originalitat, el treball al voltant dels objectius del Correllengua, el recolzament per a la viabilitat de l'arribada de la flama, l'ajuda per a la difusió de l'activitat i la participació activa.
ENTREGA DE PREMIS
Els premis s'entregaran en un sopar-gala el pròxim divendres 17 de novembre al restaurant Ca les Senyoretes d’Otos, que a més comptarà amb l’actuació posterior de la cantant de l’Olleria Noe. El preu del sopar és de 18 euros (15 euros per a socis i sòcies d'ACPV).
Totes les persones que vulguen assistir al sopar hauran de fer les seues reserves, o bé acudint al Casal Jaume I de la Vall d'Albaida (c/ Ramon Llin nº 10, Ontinyent) o bé telefonant al 962383751 o al 629949489, o bé escrivint a valldalbaida@acpv.cat. La data límit per confirmar l'assistència és el dijous 16 de novembre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada