6.11.17

Parlant de l'infrafinançament amb els veïns de Sant Rafael



El passat divendres 3 de novembre la Casa de Cultura del barri de Sant Rafael d'Ontinyent va acollir la taula redona “Conseqüències de l’infrafinançament a la Vall d’Albaida”, un acte organitzat per la nostra entitat i l'Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració de l’Associació de veïns del barri de Sant Rafael. El seu objectiu era traslladar a la comarca la problemàtica sobre l’infrafinançament que patim els valencians i fer-ho d’una manera pròxima, amb xifres i dades que foren fàcilment comprensibles per als assistents, és a dir, tractant-ho de manera que s'entenguera com el problema afecta directament sobre diversos àmbits econòmics i socials de la nostra vida quotidiana.


Després de la presentació de Josep Calatayud, president de l'IEVA, el primer a intervindre va ser Càndid Penalba, president d’ATEVAL-Vall d’Albaida. L'empresari va parlar de les necessitats de la indústria valenciana, i més concretament de la de la nostra comarca, posant èmfasi en la urgència de major dotació a nivell d’infraestructures (com el Corredor Mediterrani) i també d’ajudes per a millorar la innovació i la diversificació dels nostres sectors productius.

Seguia després el jove economista Joan Sanchis, assessor de la Conselleria d’Economia Sostenible, que va posar els assistents en situació pel que respecta a qüestions com l’alta taxa d’atur a la comarca i els seus efectes derivats i de com l’infrafinançament valencià provoca una greu mancança en aspectes com ajudes i inversions en ocupació en comparació amb altres autonomies.

El tercer a intervindre va ser Llorenç Miralles, president de la Societat Valenciana de Ciències de la Salut ‘Joan Baptista Peset’, qui va explicar com era el context sanitari a la nostra comarca, tot posant l’èmfasi en dades que exemplificaven com la manca de finançament suposa dèficits importants en el nostre sistema de salut (alt nombre de pacients per metge o doctor, llargues llistes d’espera, dificultats tècniques i tecnològiques en certes especialitats, etc.).


Miguel Ángel Colorado, Coordinador de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Ontinyent, concloïa les exposicions parlant de com la crisi econòmica i l’infrafinançament havien suposat i suposen augments alarmants en qüestions com exclusió social i molts problemes i deficiències en aspectes com el sistema de dependència i dels serveis socials en relació a les persones més vulnerables. A manera de conclusió va insistir en la idea de com tot el que s’havia parlat durant la taula redona esdevenia un peix que es mossega la cua fent que no pare d’engrandir el problema.

L’acte va acabar amb algunes intervencions i preguntes dels assistents, que van agrair moltíssim tota la informació rebuda, i també amb diverses crides a participar en la manifestació del 18 de novembre a València.