21.11.17

Acte d'entrega dels XIV Premis Joan Baptista Basset



El passat divendres 17 de novembre Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida va celebrar a Otos la catorzena edició dels Premis Joan Baptista Basset i l’entrega de la Distinció Empar Granell 2017. A l’acte, que va consistir en un sopar i posterior lliurament de premis, van assistir mig centenar de persones entre les quals hi havia amics i familiars de les persones i entitats guardonades i socis i sòcies d’ACPV a la comarca. A més, va comptar amb la presència de Toni Gisbert, secretari i coordinador d’ACPV, qui oferiria un parlament introductori i faria entrega dels guardons. 


Una nit molt especial on amigables converses i paraules de felicitació van omplir el restaurant Ca les Senyoretes. Paraules de reconeixement i agraïment per part de persones properes a Tere Mollà, Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria en defensa de la igualtat de gènere; Josep Sanchis, Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria en la promoció de la llengua i del patrimoni cultural; i a l’Assemblea contra la planta de residus animals, Premi Joan Baptista Basset a l’entitat compromesa amb la defensa del territori. 


També moltes paraules d’il·lusió i agraïment per part dels guardonats així com per part de la directora del CEIP Sant Antoni Abat de Benissoda. Aquesta xicoteta escolar rural rebia enguany la Distinció Empar Granell, guardó que es dedica cada any a un dels centres educatius de la comarca que participa més activament en les activitats del Correllengua.
La jove cantant de l’Olleria Noe, junt al músic Carles Cerdà, van cloure l’acte amb una sèrie de cançons que continuaren fent vibrar durant una bona estona els assistents.


La junta gestora d’Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida va quedar molt satisfeta amb la participació en aquesta gala i agraeix molt la col·laboració del productor audiovisual Pau Romero (Anmorsígol), per l’enregistrament de les entrevistes a les persones guardonades, de l’artista Salvador Mollà, per elaborar els diversos guardons, i de Diana Cortés, per les fotografies. Així mateix, Germán Llorca i Agustí Ribera també aportaren el seu granet d’arena a aquesta nit tant emotiva dedicant sentides paraules als premiats.


7.11.17

XIV Premis Joan Baptista Basset i Distinció Empar Granell 2017




Hui, 7 de novembre de 2017, el Casal Jaume I de la Vall d'Albaida - ACPV fa públics els noms de les persones i entitat guardonades amb els XIV Premis Joan Baptista Basset 2017.

Aquests premis naixen amb l'objectiu de reconèixer la tasca d'aquelles persones i entitats de la comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, les nostres serres, la nostra gent, el nostre patrimoni, la nostra manera d'entendre el món. Aquesta és una realitat social i cultural que mereix un gest en positiu d'encoratjament i d'agraïment pel treball fet i els projectes en ment.

En aquesta edició, les persones i l'entitat guardonades són:

Tere Mollà Castells
Premi J. B. Basset a la trajectòria en defensa de la igualtat de gènere

Josep Sanchis Carbonell
Premi J. B. Basset a la trajectòria en la promoció de la llengua i del patrimoni cultural

Assemblea contra la Planta de Residus Animals
Premi J. B. Basset a l’entitat compromesa amb la defensa del territori

CEIP Sant Antoni Abat (Benissoda)
Distinció Empar Granell - Correllengua 2017


 *    *    *

TERE MOLLÀ 

Dona treballadora i profundament feminista, ha destacat i destaca per una constant i incansable lluita a favor dels sectors més desafavorits de la societat i, molt especialment, en la defensa dels drets de les dones. Des de ben jove va començar a militar en Comissions Obreres i des d’aleshores no s’ha aturat en la seua tasca per reivindicar la igualtat de gènere. Sent regidora en l’Ajuntament d’Ontinyent, el municipi es convertia en la primera ciutat valenciana en aprovar un Protocol contra la Violència de Gènere.
Col·laboradora d’opinió al Levante-EMV, així com a altres mitjans internacionals (CIMAC a Mèxic, per exemple), hui en dia podem trobar les seues reflexions a articles de premsa (alguns d’ells recollits al llibre “Pensamientos, reflexions, rabias y protestas”), al seu blog “Mujeres sabias y brujas” o en les classes que imparteix com a formadora en temes d’igualtat d’oportunitats, prevenció de la violència de gènere i coeducació.




JOSEP SANCHIS

Amant fidel de la nostra llengua, durant la seua joventut va començar a escriure poesia formant part d’un xicotet nucli d’escriptors que tractaven de prestigiar el valencià a la nostra comarca. Després, com a filòleg encarregat de l’Oficina de Promoció Lingüística de l’Ajuntament d’Ontinyent, no ha parat mai de treballar en la discreta però tant necessària tasca de correcció de textos municipals. També ha treballat de professor de català per a futurs periodistes i, a més, ha estat peça clau d’innombrables publicacions bibliogràfiques d’àmbit local i comarcal.
De la seua feina d’investigador han eixit nombrosos articles diversos de llengua, opinió i cultura i llibres com “Bocaviu”, “El gran llibre dels malnoms”, “Vocabulari del tèxtil de la Vall d’Albaida” o el recentment publicat “Els noms dels carrers d’Ontinyent”. També en l’àmbit onomàstic cal destacar el Mapa toponímic del terme d’Ontinyent. En definitiva, un seguit d’obres que recuperen i ens aproximen a una part tant important del nostre patrimoni cultural com és la nostra llengua i els seus conceptes i mots més propers a nosaltres.




ASSEMBLEA CONTRA LA PLANTA DE RESIDUS ANIMALS

A inicis de l’any 2014 comença a prendre forma aquesta assemblea veïnal per tal de fer front a un projecte que pintava anava ser molt perjudicial per a la Pobla del Duc i els pobles de la part més oriental de la nostra comarca. Des d’instàncies polítiques s’estava planificant la instal·lació d’una gran planta de tractament de residus animals al municipi, sense pràcticament informar-ne a la ciutadania i molt menys consultar-la.
Després d’anys de lluita en forma de jornades informatives, manifestacions i jornades en defensa del territori, el passat any 2016 el Tribunal Superior de Justícia de València declarava il·legal el projecte. La construcció de la planta es veia paralitzada gràcies, en bona part, a la tasca d’aquesta entitat que durant mesos es va mantindre en peu de guerra i va aconseguir unir gent de totes les edats dels diversos pobles de la Vall en un objectiu comú: defensar la nostra terra.





Distinció Empar Granell - Correllengua 2017

Una cita indispensable en aquesta festa és l'entrega de la Distinció Empar Granell, enguany atorgada al CEIP Sant Antoni Abat de Benissoda. Aquesta escola va acollir l'arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei Jaume I el passat 6 d'octubre, en un acte ben treballat que va incloure rondalles, berenar i una cercavila pels carrers del poble. Aquest gest de defensa dels drets lingüístics ha merescut aquesta distinció.

La Distinció Empar Granell va nàixer amb una doble finalitat. D'una banda, recordar la persona d'Empar Granell i Tormos, mestra d'infantil que va dedicar el seu esforç a la defensa de l'ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en defensa de la llengua i la cultura. D'altra banda, vol reconèixer la tasca d'aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la diada del 9 d'Octubre i el Correllengua de cada edició, fent-lo possible en la seua dimensió més reivindicativa i festiva. Pretén, per tant, premiar la dedicació, la implicació, l'originalitat, el treball al voltant dels objectius del Correllengua, el recolzament per a la viabilitat de l'arribada de la flama, l'ajuda per a la difusió de l'activitat i la participació activa.


ENTREGA DE PREMIS

Els premis s'entregaran en un sopar-gala el pròxim divendres 17 de novembre al restaurant Ca les Senyoretes d’Otos, que a més comptarà amb l’actuació posterior de la cantant de l’Olleria Noe. El preu del sopar és de 18 euros (15 euros per a socis i sòcies d'ACPV).

Totes les persones que vulguen assistir al sopar hauran de fer les seues reserves, o bé acudint al Casal Jaume I de la Vall d'Albaida (c/ Ramon Llin nº 10, Ontinyent) o bé telefonant al 962383751 o al 629949489, o bé escrivint a valldalbaida@acpv.cat. La data límit per confirmar l'assistència és el dijous 16 de novembre.


6.11.17

Parlant de l'infrafinançament amb els veïns de Sant Rafael



El passat divendres 3 de novembre la Casa de Cultura del barri de Sant Rafael d'Ontinyent va acollir la taula redona “Conseqüències de l’infrafinançament a la Vall d’Albaida”, un acte organitzat per la nostra entitat i l'Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració de l’Associació de veïns del barri de Sant Rafael. El seu objectiu era traslladar a la comarca la problemàtica sobre l’infrafinançament que patim els valencians i fer-ho d’una manera pròxima, amb xifres i dades que foren fàcilment comprensibles per als assistents, és a dir, tractant-ho de manera que s'entenguera com el problema afecta directament sobre diversos àmbits econòmics i socials de la nostra vida quotidiana.


Després de la presentació de Josep Calatayud, president de l'IEVA, el primer a intervindre va ser Càndid Penalba, president d’ATEVAL-Vall d’Albaida. L'empresari va parlar de les necessitats de la indústria valenciana, i més concretament de la de la nostra comarca, posant èmfasi en la urgència de major dotació a nivell d’infraestructures (com el Corredor Mediterrani) i també d’ajudes per a millorar la innovació i la diversificació dels nostres sectors productius.

Seguia després el jove economista Joan Sanchis, assessor de la Conselleria d’Economia Sostenible, que va posar els assistents en situació pel que respecta a qüestions com l’alta taxa d’atur a la comarca i els seus efectes derivats i de com l’infrafinançament valencià provoca una greu mancança en aspectes com ajudes i inversions en ocupació en comparació amb altres autonomies.

El tercer a intervindre va ser Llorenç Miralles, president de la Societat Valenciana de Ciències de la Salut ‘Joan Baptista Peset’, qui va explicar com era el context sanitari a la nostra comarca, tot posant l’èmfasi en dades que exemplificaven com la manca de finançament suposa dèficits importants en el nostre sistema de salut (alt nombre de pacients per metge o doctor, llargues llistes d’espera, dificultats tècniques i tecnològiques en certes especialitats, etc.).


Miguel Ángel Colorado, Coordinador de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Ontinyent, concloïa les exposicions parlant de com la crisi econòmica i l’infrafinançament havien suposat i suposen augments alarmants en qüestions com exclusió social i molts problemes i deficiències en aspectes com el sistema de dependència i dels serveis socials en relació a les persones més vulnerables. A manera de conclusió va insistir en la idea de com tot el que s’havia parlat durant la taula redona esdevenia un peix que es mossega la cua fent que no pare d’engrandir el problema.

L’acte va acabar amb algunes intervencions i preguntes dels assistents, que van agrair moltíssim tota la informació rebuda, i també amb diverses crides a participar en la manifestació del 18 de novembre a València.

2.11.17

Taula redona: "Conseqüències de l'infrafinançament a la Vall d'Albaida"



La qüestió del finançament autonòmic és una de les de més actualitat a hores d’ara. El debat al seu voltant ha traspassat ja l’àmbit polític, el dels partits, per començar a arribar a altres espais com l’empresarial, el sindical, el món associatiu… La societat valenciana comença a ser conscient que hi tenim un problema que cal encarar com més prompte millor.

D’aquesta qüestió se n’està parlant darrerament bastant des d’instàncies diverses i nosaltres ens hi volem afegir amb la intenció de fer-ho d’una manera, diguem-ne, més pràctica. La nostra voluntat és parlar-ne amb dades aplicables a la nostra comarca i al dia a dia de la societat. Pretenem saber i explicar les conseqüències que el finançament insuficient implica en els serveis públics d’un territori concret i en els seus habitants, mirant de valorar-les de manera específica, més enllà de les grans xifres macroeconòmiques que no sempre permeten d’entendre’n les magnituds puntuals.

Per a això hem organitzat una taula redona amb la participació de Miguel Ángel Colorado, Coordinador de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Ontinyent, Llorenç Miralles, president de la Societat Valenciana de Ciències de la Salut ‘Joan Baptista Peset’, Càndid Penalba, president d’ATEVAL-Vall d’Albaida, i Joan Sanchis, assessor de la Conselleria d’Economia Sostenible.

L’acte, en col·laboració amb l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida i l’Associació de Veïns del Barri de Sant Rafel d’Ontinyent, serà divendres 3 de novembre, a les 19.00h a la Casa de Cultura de Sant Rafel (C/ Fontanars dels Alforins, 24) d’Ontinyent.

Esperem la teua assistència i participació. És una qüestió que ens afecta a tots.