13.11.12

PEL VALENCIÀ, ACTIVA'T!



El dilluns 12 de novembre la  Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i ús del valencià (COVALBA), l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) i el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida-ACPV van compareixer  públicament per prosentar el projecte PEL VALENCIÀ, ACTIVA’T!

Aquest projecte comú naix mogut per la necessitat d’afavorir els mecanismes de normalització de la nostra llengua des de l’assertivitat i l’acció positiva. Som conscients que hi ha hagut avanços en matèria de normalització lingüística,  però també que es deuen al treball i el compromís de la ciutadania (i no tant de les institucions públiques). Com ara els mestres, ampes i professorat a les escoles en valencià; l’aparició i multiplicació del grups i cantants en valencià;  i la tímida presència del valencià  a l’empresa privada comercial i als mitjans de comunicació.

Perquè hem recorregut molt i ens queda molt per recórrer pensem que cal crear una xarxa oberta i dinàmica i unir així tots els punts de treball per la normalització de la nostra llengua.

Per això hem pensat quatre espais que marquen les línies de traball d’aquest projecte:

ESPAI MITJANS DE COMUNICACIÓ: Una lliçó europea del segle XX és que la llengua dels mitjans de comunicació és el model decisiu”
 Però quina llengua és la que utilitzen els nostres mitjans de comunicació? Quina oferta de mitjans de comunicació té la nostra comarca?
 Diferents professionals i mitjans de comunicació debatran al voltant de l’ús del valencià en els seus mitjans informatius.

ESPAI EDUCATIU: Una vegada publicades les instruccions sobre el plurilingüisme hem   de saber elaborar els models de Projectes Lingüístics de Centres per que ens servesquen per elaborar el nostre PLC concret amb un objectiu bàsic: assegurar el màxim possible l’aprenentatge de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l’anglés del nostre alumnat, això és, que no es margine ni l’ensenyament ni l’aprenentatge en valencià.

Es per això que durant el mes de novembre organitzarem reunions informatives per explicar-vos els models de PLC que us proposem i per intentar resoldre entre totes i tots els dubtes que puguen sorgir al respecte.  Malgrat els intents de l’administració de desprestigiar el treball dels docents i el compromís de les famílies per l’educació de qualitat, vosaltres aconseguiu, dia a dia, fer de l’ensenyament en valencià un referent de participació, d’innovació i d’integració.

Aquesta campanya informativa i d’assessorament que estem organitzant per a l’elaboració del PLC, va justament en eixa línia. Esperem que us servesca d’ajuda i per sumar esforços per a l’educació de qualitat que es mereix el nostre alumnat

 La primera sessió tindrà lloc  el proper dimecres 21 de novembre, a les 18 a l’IES Pou Clar  d’Ontinyent. Participaran Tudi Torró Ferró, membre de la Unitat per l’Ensenyament Multilingüe de la Universitat d’Alacant i inspectora d’educació i Vivent Moreno, President d’Escola Valenciana.


ESPAI ÚS SOCIAL: La realitat lingüística de la nostra comarca ens fa pensar que podem avançar decididament cap a la normalització de la nostra llengua en tots els àmbits, inclòs el comercial. Per això treballarem per ampliar l’ús de la nostra llengua en les grans superfícies, els xicotes comerços, les botigues de barri, en la venda on-line... És possible viure en valencià a les botigues i els comerços si som capaços d’abordar els reptes lingüístics del dia a dia. Tota aquesta tasca la vertebrarem amb un curs d’activismes lingüístic impartit per Ferran Suay (professor de psicobiologia a la UV i coautor de Sortir de l’armari lingüístic) obert a totes aquelles persones que estiguen interessades a descobrir totes les eines per fer valdre els seus drets com a clientes

Aquest curs tindrà lloc el dissabte 15 de desembre en horari de matí al Casal Jaume I de la Vall d’Albaida (Carrer Jaume I el Conqueridor, 13. Ontinyent). Caldrà inscripció prèvia que en breu estarà a disposició de les persones interessades.

ESPAI MÚSICA I JOVENTUT: Els joves músics vallalbaidins majoritàriament s’expressen en valencià. Al voltant de les seues inquietuds i dels seus anhels ens cal reflexionar per crear i mantindre  un espai que canalitze la seua producció i creació artística. 



Convidem tota la ciutadania,  associacions i ajuntaments  a sumar-se a aquest projecte inclusiu que vol plantejar un diàleg sobre la situació sociolingüística de la nostra comarca i avançar cap a la plena normalització.