Aquesta setmana hem conclòs el VIII cicle Tastant Tastant, un seguit d'activitats per conèixer un poc més la gastronomia de les nostres comarques i els nostres productors. Tot i que no vam poder dur a terme els tres tastos inicialment previstos, les dues activitats realitzades resultaren ben satisfactòries.
El divendres 23 de juny per la vesprada, a l'Ateneu Popular Ca la
Mera, els nostres companys Annamari Mollà i Evarist Beneyto es van
encarregar d'explicar-nos els orígens i la història del café licor
alcoià, inventat de manera improvisada pels obrers de la seua indústria
durant el segle XIX i convertit en un producte comercialitzable i ben
popular amb el pas del temps. També ens parlaren de la recepta
tradicional per elaborar-lo de manera casolana i de les diverses marques
que hui en dia podem trobar al mercat, totes elles fabricades a
comarques com l'Alcoià i el Comtat.
Seguidament
vam passar al tast de diverses combinacions de café licor amb altres
begudes i refrescos. Amb això, descobrírem les diferències entre
mentireta, burret i plis-plai, així com també altres combinacions
possibles i les seues denominacions populars. Tot un món!
D'altra banda, el dimecres 12 al Casal Jaume I vam rebre la visita de
l'agricultor ontinyentí Josep Salvador Morales, qui ens va il·lustrar
sobre com elaborar melmelades de forma artesanal i sobre diverses
maneres d'adobar olives.
Des d'un punt de vista ecològic i des de
la pròpia experiència com a conserver que ha recollit sabers transmesos
generació rere generació, ens va mostrar els seus trucs i respongué a
les preguntes dels més interessats, que en van prendre bona nota.
Finalment
vam poder provar alguns dels seus productes. Melmelades d'albergínia,
de figa, de mora, de pruna, d'albercoc... i també olives adobades segons
distintes fórmules. En definitiva, tot un gust per als sentits i una
delícia per al paladar. I tot criat a la nostra terra i elaborat amb
passió per les millors mans!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada