Saps què són els riuraus?
Coneixes com i on s'elaborava tradicionalment la pansa a la Vall d'Albaida i les comarques veïnes?
La pròxima setmana tindrem l'oportunitat de descobrir-ho de la mà de l'investigador Carlos Fuster!
Carlos Fuster és un historiador saforenc autor del treball "Temps de pansa: riuraus i sequers de la Vall d'Albaida", que va rebre el Premi d'Investigació de l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida l'any 2012. D'aquell treball, junt a altres investigacions posteriors, ha extret recentment el llibre "Els riuraus. L'elaboració de la pansa", una obra en què explica el procés per elaborar pansa a la manera tradicional al mateix temps que ens parla de la història dels riuraus de les nostres comarques, les edificacions tradicionals relacionades amb aquesta feina i que encara podem trobar en peu a pobles de la Marina, la Safor o de la part més oriental de la Vall d'Albaida.
Escaldà a Xaló l'any 1955 |
Anima't a conèixer la cultura de la pansa i el seu patrimoni arquitectònic -que també és el nostre- el pròxim cap de setmana amb dues activitats ben interessants.
D'una banda, divendres 12 a les 20 hores, Carlos Fuster i el mestre Casimir Romero (altre enamorat dels riuraus i la pansa, sempre contribuint a la seua recuperació) estaran al Casal per presentar-nos el llibre.
I per aprofundir més en la temàtica i viure-la de ben aprop, diumenge 14 visitarem els riuraus de Terrateig i Montitxelvo en una ruta que també passarà per altres llocs vinculats a la cultura de la pansa. I per tan sols 3 euros! Eixirem en cotxes propis a les 8:30 hores des del Casal per estar a les 9 hores a l'ermita de Sant Vicent de Terrateig i començar l'itinerari amb les explicacions del mateix Carlos Fuster.
No t'ho perdes!
Per acudir a la ruta cal que faces la teua reserva amb temps a valldalbaida@acpv.cat
Riurau de Constantino, Terrateig |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada