L’ÈXIT DE LA FESTA I L’ESTIMA DE LA VALL D’ALBAIDA PER ESTELLÉS.
El passar divendres 9 de setembre el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida va voler participar per primera vegada de la Festa Estellés.
Les persones assistents al sopar van poder degustar productes típics de la nostra gastronomia, així com aquells exaltats a la poesia estellesiana, com ara el pimentó torrat i el vi.
Per començar el sopar es van llegir el poema I de les Horacianes, el qual parla del pimentó torrat, i el poema de El vi del Llibre de les meravelles. La lectura d’aquests poemes junt a la interpretació que els assistents feien dels versos va fer que el sopar començara amb bona germanor i va permetre animar l’ambient per a les lectures posteriors. Des de l’organització vam intentar fer aquest homenatge el més participatiu possible, de manera que no hi havia res previst d’entrada i tot havia d’anar sorgint segons la marxa dels esdeveniments, així vam poder aconseguir mitjançant diverses dinàmiques que totes i cadascuna de les persones assistents llegira algun vers.
Cal destacar que a la festa van participar persones d’arreu de la comarca. Entre els assistents vam poder comptar amb Jesús Barranco, membre del grup de música Gent del Desert, el qual amb la seua guitarra va acompanyar musicalment part del recital; també va assistir l’artista ontinyentí Salvador Mollà, qui va interpretar de manera especial algun poema estellesià. Diverses persones assistents van estar relacionades amb Estellés d’una o altra manera, Ximo Urenya el va conèixer en persona i va contar alguna anècdota al respecte; Jordi Oviedo va rebre una beca per classificar i ordenar part dels seu extens poemari i ens va poder aclarir diverses qüestions al voltant de la relació del poeta amb Ontinyent, amb la mort, amb Déu...
Aquest esdeveniment no va ser un fet aïllat ja que diverses poblacions arreu dels països de llengua catalana celebren al voltant de la data de naixement de V.A Estellés, el 4 de setembre, una festivitat proposada per l’escriptor Josep Lozano per segon any consecutiu. La proposta suggeria organitzar una vetllada on entrara un plat típic de la nostra gastronomia, un bon vi de la terra i la lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, de manera semblant a com fan els escocesos –des de fa ja més de dos-cents anys– cada 25 de gener, per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796).
Des de l’organització valorem molt positivament aquest primer contacte en el qual l’assistència va ser nombrosa i participativa, ja que en aquest moment estem gestant un Homenatge a Estellés multidisciplinari per al proper hivern.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada