25.11.24


PREMIS JOAN BAPTISTA BASSET XX EDICIÓ

Entrevista de Jaume Policarpo Bodí director Artístic de  BAMBALIANA TEATRE Premi Joan Baptista Basset com  a entitat compromesa amb la promoció cultural i artística.



 

Jaume Policarpo Bodí és membre fundador i director artístic de Bambalina Teatre Practicable, companyia capdavantera en el món de la interpretació.

-Bambalina apareix a l'escena valenciana el 1981 i dirigeix la mirada cap a una modalitat tan singular com el teatre de titelles, que us mou a eixa disciplina?

En aquell moment no teníem consciència que estàvem iniciant un camí que acabaria sent tan llarg i complex, només preteníem donar eixida a unes inquietuds que acompanyaven l'època: recuperar la cultura i les tradicions per dinamitzar la comarca. Després, quan vam prendre consciència del pes artístic i cultural que podia agarrar aquell xicotet artefacte que havíem activat ens vam emocionar i vam implicar tota la nostra energia, que en aquell moment - per ser tots extremadament joves— era infinita.

-Heu explorat diferents tècniques per la creació de titelles, però la vostra senya d'identitat és la tècnica Bunraku podries explicar-nos en què consisteix?

Sempre ens ha agradat fer evident l'artifici de la manipulació al públic ficant els titellaires a la vista. D'esta manera eixamplem el ventall expressiu en l'escena i oferim una gran quantitat de possibilitats noves d'interpretació. L'espectador queda una mica parat en principi, però de seguida compren el joc que se li proposa i s'implica molt més en la representació.

-Heu treballat per a tots el públic, però especialment per a la infància i adolescència,

Sempre ens ha interessat el públic jove i els xiquets. Des del principi ens ha pesat la idea de propiciar un futur millor que el que ens va pertocar a nosaltres, amb espectadors formats i exigents, amb la capacitat d'apreciar el valor humanístic i artístic del teatre en totes les seues variants.

-En 1985 creeu la Mostra de Titelles a la Vall d'Albaida que enguany arriba a la seua 39 edició, que oferiu en la Mostra?

La Mostra està molt condicionada per una infraestructura comarcal i uns recursos molt limitats. Tots els directors que ha tingut han intentat amb major o menor fortuna eixamplar la programació i dotar-la de major ambició artística. Però costa molt convèncer els responsables públics que un esdeveniment d'estes característiques i tan consolidat dins una comarca té un valor immens i que per a obtenir el nivell i el ressò que ara mateix té potencialment cal invertir el doble que caldria a una Ciutat com València. La seua actual directora, Marisol Limiñana, està completament entestada en aconseguir-ho.

-En 1997 naix el MITA (Museu Internacional de Titelles d’Albaida) que ens podem trobar si visitem el museu?

Ara mateix no ho sé perquè ens hem desvinculat totalment del Museu a causa d'unes desagradables incidències amb la regidora de Cultura, l'Alcalde i la que ha acabat erigint-se en directora ... Tot això va passar en l'anterior legislatura.

 

 

 

 

-Sé que serà complicat, però quina representació us ha resultat més il·lusionant?

Ara mateix estem molt il·lusionats amb l'obra que hem acabat d'estrenar fa només uns dies a l'Escalante: Dadà. El que ens fa tanta il·lusió és poder veure les reaccions dels xiquets de 4, 5, 6 o 7 anys davant els actors i els titelles. Veure els xiquets divertir-se i gaudir d'eixa manera és impagable. També hem tingut la sort de poder presentar el nostre últim espectacle per a adults, Èdip Rei, al Teatre Romà de Sagunt, al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida o al Teatre Principal de València amb una acollida per part del públic i dels companys de professió molt reconfortant.

-Al llarg dels anys són molts els premis i reconeixements que heu rebut, a quin li teniu especial estima?

Et diria que el premi Palma de la Mostra d'Autors Contemporanis d'Alacant, per ser d'àmbit nacional (el concedeix el Ministeri de Cultura) i per haver-lo rebut l'últim any que Guillermo Heras en va ser el director, va faltar fa poc de temps i li teníem molta estima.

-Quins projectes teniu en marxa?

Per a l'any que ve tenim un projecte d'investigació amb un dramaturg; Pedro Montalbán i volem muntar una nova creació al voltant de la biografia del pintor Francisco de Goya.

Moltes gràcies per la teua amabilitat i enhorabona pel guardó.

 


20.11.24

 XX EDICIÓ PREMIS JOAN BAPTISTA BASSET I DISTINCIÓ EMPAR GRANELL 2024

Fem públics els premis Joan Baptista Basset en la seua XX Edició.
Enhorabona a l'entitat i persones guardonades!!!!

Com ja sabeu, la Junta comarcal d’Acció Cultural a la Vall d’Albaida organitza des de l’any 2004 els Premi Joan Baptista Basset. Són uns premis que, des d’aleshores, han volgut el nostre conèixer la trajectòria d’aquelles persones i entitats de la nostra comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, la nostra gent, i patrimoni i, en definitiva, la nostra manera d’entendre el món. Persones i entitats que lluiten, per fer comarca, i per fer que aquesta siga una comarca més solidària,més lliure, més igualitària i també respectuosa amb el seu entorn.

Per altra banda, l’any 2010 sumàvem als premis la Distinció Empar Granell, un guardó que naixia amb una doble finalitat: recordar la figura d'aquesta mestra tan estimada i reconèixer la tasca d’aquelles persones o centres educatius que més activament participaven en la celebració anual del Correllengua. Després de més d'una dècada, la Distinció ha esdevingut els últims anys un reconeixement al treball en l’àmbit educatiu en tota la seua extensió.