18.12.24

 

Acció Cultural del País Valencià Vall d’Albaida i Pot de Plom presenta a Ontinyent l’espectacle de Xavi Castillo LA BIBLIA2.

Venda d’entrades al següent enllaç: https://www.notikumi.com/2024/12/27/xavi-castillo-spoiler
Farà un repàs de La Creació, El Diluvi Universal, Moisès i les taules de la llei, la Torre de Babel, el naixement de Jesús i els miracles… Històries que tots coneixem, però que anant a text original, cobren una força còmica brutal.
Per això i més presentem, LA BÍBLIA contada per XAVI CASTILLO i a (versió íntegra Antic i Nou Testament)
Continuem satiritzant les coses més sagrades.



 




El mes de desembre és un dia de celebracions al voltant del foc de la llar. La font de la calor familiar potser ha canviat, però les històries continuen mantenint-se a bona temperatura. L'Home dels nassos és una d'eixes històries que torna al tendur al caliu de Cap d'Any. Ja queden molt pocs dies perquè arribe l'últim dia de l'any i a Ontinyent li hem preparat una festa de benvinguda. El pròxim dimarts 31 de desembre tornarem a rebre aquest il·lustre personatge i enguany ho farem pels carrers del barri del Llombo.

Us esperem a grans i menuts a les 11:30 hores al Parc del Llombo, des d'on començarà una cercavila a la recerca de l'homenot (o millor caldria dir l'homenàs?). Amb la companyia de la Colla de xirimites i tabals el Regall i al so de "Jo sóc l'Home dels Nassos i vaig per tot arreu, viatjant de poble en poble i mai ningú no em veu" rastrejarem cases i balcons per veure si algú l'ha vist passar. I siga com siga, el trobem o no, finalitzarem amb una gran festa a la porta del Centre Cívic.

Enguany fem la festa gràcies a la Coordinadora de la Vall d'Albaida per la defensa i ús del valencià, a ACPV Vall d'Albaida, a l'Associació Veïnal el Llombo, al Consell Local de la Joventut, i la Colla de dolçainers i tabaleters El Regall i l'Ajuntament d'Ontinyent per continuar aquesta tradició oral del nostre poble. Gràcies a totes les entitats per consolidar aquesta festa de benvinguda a l'Home dels nassos.




 

 

GRAVACIÓ EN DIRECTE  DEL PÒDCAST “EL DOLCET PAL CAFÈ”

 Dissabte passat 14 de desembre, la sala La Previsora es va convertir en un punt de trobada per a amants del món rural i la cultura local. En esta ocasió, es va dur a terme la gravació en directe del pòdcast "El Dolcet per al cafè", on es va abordar un tema de gran rellevància: la dona rural i els seus inconvenients.

La convidada local Jorja Mollà, experta en temes d'agricultura i desenrotllament rural, va brindar una perspectiva enriquidora sobre els desafiaments als quals s'enfronten les dones en este àmbit. Durant la gravació, Jorja va compartir les seues experiències personals i professionals, ressaltant la importància de visibilitzar el paper de la dona en l'agricultura.

Este esdeveniment va destacar la importància de continuar abordant el paper de la dona rural i els obstacles que enfronta, així com la necessitat d'iniciatives que promouen la seua visibilitat i reconeixement. Sens dubte, "El Dolcet pal cafè" ha obert un camí cap a noves converses que contribueixen al desenrotllament social i cultural del món rural.

En resum, el dissabte 14 de desembre va ser una data significativa marcada per la unió de veus i experiències que busquen transformar la realitat de les dones en l'àmbit rural.



13.12.24

 


PÒDCAST EN DIRECTE EL DOLCET PAL CAFÈ

El Dolcet Pal Cafè és conegut per abordar temàtiques relacionades amb la cultura pop, l’entreteniment, el feminisme i la defensa dels drets LGTBI+. Presentat per Ana Gisbert, Jaume Grau, Cristian Hernández i Artur Soler, aquest pòdcast ha destacat per la seua perspectiva única i el seu enfocament informal sobre temes rellevants.

Us esperem a la sala la Previsora de la fundació Caixa Ontinyent, dissabte 14 de desembre a les 12:00.

Premi al Pòdcast Revelació: «El Dolcet Pal Cafè» va guanyar el premi al pòdcast revelació en la I Gala de Creadors de Contingut en valencià. Aquest premi reconeix l’impacte i la popularitat del pòdcast.

Finalista al Premi Pòdcast de l’Any: el programa també ha estat finalista al premi Pòdcast de l’any dels Premis Tresdeu 2023. Aquesta nominació destaca la qualitat i la rellevància del contingut que ofereixen.



10.12.24

SOPAR I LLIURAMENT DELS PREMIS JOAN BAPTISTA BASSET I DISTINCIÓ EMPAR GRANELL 2024

 El passat 5 de desembre vam celebrar el lliurament dels premis Basset i Distinció Empar Granell 2024

La vetlada va començar amb un sopar, que no sols va delectar el paladar, sinó que també va propiciar converses animades i felicitacions entre els presents. Posteriorment, es va iniciar la gala de lliurament de premis, un moment esperat que celebra l'esforç i la dedicació de les persones i entitats reconegudes.

 Aquest esdeveniment no sols va destacar la labor cultural, sinó que també va enfortir els llaços entre la comunitat, reafirmant el compromís d'ACPV amb la promoció de la cultura valenciana i el reconeixement dels qui contribueixen a la seua riquesa i diversitat.




Maria Chapí Albero

                                 Jordi Oviedo Seguer

                                 M. Josep Garcia en representació de Bambalina Titellles

         

    Coordinadora en defensa i ús del valencià Vall d'Albaida




4.12.24

 DOCUMENTAL DEL MES

Dijous 12 de desembre en sessió única a les 20:00 hores



Estem a la fi de novembre en una petit i tranquil poble irlandès. Les expectatives sobre la imminent temporada nadalenca estan creixent ràpidament. La gent compra arbres de Nadal, sona música festiva i alguns es barallen per comprar regals. Tot s'està tornant molt brillant i sorollós i, sobretot, excessiu i costós. “Un Nadal per a tothom” ens convida a un viatge emocional per la vida de cinc personatges mentre naveguen per dilemes personals desencadenats per aquesta aclaparadora època de l'any. Enmig de les seves lluites i vides quotidianes, descobrim històries d'extraordinària resiliència i humil valentia.
La pel·lícula explora així les complexitats més profundes que sorgeixen quan les expectatives xoquen amb la realitat. El resultat és un film social, ple d'humor però tenyit de tragèdia, que deixarà al públic qüestionant-se el veritable significat del Nadal.


 


ENTREVISTA A MARIA CHAPÍ  ALBERO PREMI JOAN BAPTISTA BASSET A LA TRAJECTÒRIA SOCIAL, CULTURAL I EDUCATIVA

Nascuda el 8 de setembre de 1952, de pare de la Costera i de mare de la Mariola, exemplars i ben humils. Ferma defensora dels drets de les persones, de les dones, de la llengua minoritzada, del poble. Immigrant per feina en AIELO DE MALFERIT (Vall d'Albaida) on residís. Mestra de professió, durant 40 anys. Hui jubilada. 




Entrevista a Jordi Oviedo | Premis Basset i distinció Empar Granell 2024

ENTREVISTA A JORDI OVIEDO SEGUER PREMI JOAN BAPTISTA BASSET A LA TRAJECTÒRIA EN L'ESTUDI I DIVULGACIÓ DE L'OBRA DE VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

-    Doctor en Filologia catalana per la Universitat d’Alacant, és professor al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura a la Universitat de València.

-    Va organitzar el Fons Estellés per a la reedició de les obres del poeta i ara n’és l’editor literari del projecte.

-     Ha editat diferents volums de la nova obra completa i ha preparat articles sobre la literatura de Vicent Andrés Estellés i la seua relació amb la identitat nacional, l’espai de la ciutat de València o aplicacions didàctiques. Recentment, ha publicat el llibre Primera lliçó sobre Vicent Andrés Estellés, que revisa de manera monogràfica la producció de l’escriptor de Burjassot.








2.12.24



 

ENTREVISTA COORDINADORA DE LA VALL D’ALBAIDA PER LA DEFENSA I ÚS DEL VALENCIÀ

Distinció Empar Granell 2024.

Des de l'any 2010, els premis Joan Baptista Basset han incorporat la Distinció Empar Granell, un guardó que homenatja la figura d'aquesta mestra tan estimada. Aquesta distinció té com a objectiu reconèixer la tasca educativa i la importància del paper que juguen les institucions educatives en la promoció de la llengua. En els darrers anys, la distinció s'ha convertit en un reconeixement a l'excel·lència en l'àmbit educatiu, ressaltant la importància de l'ensenyament en la preservació i promoció de la nostra cultura.

 


 


25.11.24


PREMIS JOAN BAPTISTA BASSET XX EDICIÓ

Entrevista de Jaume Policarpo Bodí director Artístic de  BAMBALIANA TEATRE Premi Joan Baptista Basset com  a entitat compromesa amb la promoció cultural i artística.



 

Jaume Policarpo Bodí és membre fundador i director artístic de Bambalina Teatre Practicable, companyia capdavantera en el món de la interpretació.

-Bambalina apareix a l'escena valenciana el 1981 i dirigeix la mirada cap a una modalitat tan singular com el teatre de titelles, que us mou a eixa disciplina?

En aquell moment no teníem consciència que estàvem iniciant un camí que acabaria sent tan llarg i complex, només preteníem donar eixida a unes inquietuds que acompanyaven l'època: recuperar la cultura i les tradicions per dinamitzar la comarca. Després, quan vam prendre consciència del pes artístic i cultural que podia agarrar aquell xicotet artefacte que havíem activat ens vam emocionar i vam implicar tota la nostra energia, que en aquell moment - per ser tots extremadament joves— era infinita.

-Heu explorat diferents tècniques per la creació de titelles, però la vostra senya d'identitat és la tècnica Bunraku podries explicar-nos en què consisteix?

Sempre ens ha agradat fer evident l'artifici de la manipulació al públic ficant els titellaires a la vista. D'esta manera eixamplem el ventall expressiu en l'escena i oferim una gran quantitat de possibilitats noves d'interpretació. L'espectador queda una mica parat en principi, però de seguida compren el joc que se li proposa i s'implica molt més en la representació.

-Heu treballat per a tots el públic, però especialment per a la infància i adolescència,

Sempre ens ha interessat el públic jove i els xiquets. Des del principi ens ha pesat la idea de propiciar un futur millor que el que ens va pertocar a nosaltres, amb espectadors formats i exigents, amb la capacitat d'apreciar el valor humanístic i artístic del teatre en totes les seues variants.

-En 1985 creeu la Mostra de Titelles a la Vall d'Albaida que enguany arriba a la seua 39 edició, que oferiu en la Mostra?

La Mostra està molt condicionada per una infraestructura comarcal i uns recursos molt limitats. Tots els directors que ha tingut han intentat amb major o menor fortuna eixamplar la programació i dotar-la de major ambició artística. Però costa molt convèncer els responsables públics que un esdeveniment d'estes característiques i tan consolidat dins una comarca té un valor immens i que per a obtenir el nivell i el ressò que ara mateix té potencialment cal invertir el doble que caldria a una Ciutat com València. La seua actual directora, Marisol Limiñana, està completament entestada en aconseguir-ho.

-En 1997 naix el MITA (Museu Internacional de Titelles d’Albaida) que ens podem trobar si visitem el museu?

Ara mateix no ho sé perquè ens hem desvinculat totalment del Museu a causa d'unes desagradables incidències amb la regidora de Cultura, l'Alcalde i la que ha acabat erigint-se en directora ... Tot això va passar en l'anterior legislatura.

 

 

 

 

-Sé que serà complicat, però quina representació us ha resultat més il·lusionant?

Ara mateix estem molt il·lusionats amb l'obra que hem acabat d'estrenar fa només uns dies a l'Escalante: Dadà. El que ens fa tanta il·lusió és poder veure les reaccions dels xiquets de 4, 5, 6 o 7 anys davant els actors i els titelles. Veure els xiquets divertir-se i gaudir d'eixa manera és impagable. També hem tingut la sort de poder presentar el nostre últim espectacle per a adults, Èdip Rei, al Teatre Romà de Sagunt, al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida o al Teatre Principal de València amb una acollida per part del públic i dels companys de professió molt reconfortant.

-Al llarg dels anys són molts els premis i reconeixements que heu rebut, a quin li teniu especial estima?

Et diria que el premi Palma de la Mostra d'Autors Contemporanis d'Alacant, per ser d'àmbit nacional (el concedeix el Ministeri de Cultura) i per haver-lo rebut l'últim any que Guillermo Heras en va ser el director, va faltar fa poc de temps i li teníem molta estima.

-Quins projectes teniu en marxa?

Per a l'any que ve tenim un projecte d'investigació amb un dramaturg; Pedro Montalbán i volem muntar una nova creació al voltant de la biografia del pintor Francisco de Goya.

Moltes gràcies per la teua amabilitat i enhorabona pel guardó.

 


20.11.24

 XX EDICIÓ PREMIS JOAN BAPTISTA BASSET I DISTINCIÓ EMPAR GRANELL 2024

Fem públics els premis Joan Baptista Basset en la seua XX Edició.
Enhorabona a l'entitat i persones guardonades!!!!

Com ja sabeu, la Junta comarcal d’Acció Cultural a la Vall d’Albaida organitza des de l’any 2004 els Premi Joan Baptista Basset. Són uns premis que, des d’aleshores, han volgut el nostre conèixer la trajectòria d’aquelles persones i entitats de la nostra comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, la nostra gent, i patrimoni i, en definitiva, la nostra manera d’entendre el món. Persones i entitats que lluiten, per fer comarca, i per fer que aquesta siga una comarca més solidària,més lliure, més igualitària i també respectuosa amb el seu entorn.

Per altra banda, l’any 2010 sumàvem als premis la Distinció Empar Granell, un guardó que naixia amb una doble finalitat: recordar la figura d'aquesta mestra tan estimada i reconèixer la tasca d’aquelles persones o centres educatius que més activament participaven en la celebració anual del Correllengua. Després de més d'una dècada, la Distinció ha esdevingut els últims anys un reconeixement al treball en l’àmbit educatiu en tota la seua extensió.








31.10.24


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “PAÍS VALENCIÀ, EIXIDA D’EMERGÈNCIA”

Acció Cultural de País Valencià Vall d’Albaida
Sala la Previsora de la Fundació Caixa Ontinyent

“Els valencians vivim dos anys menys que els madrilenys, i ho fem amb menys benestar”, així va començar Chulià la seua presentació. Va fer una introducció a l'insuficient finançament que pateix el País Valencià, els recursos que rep de l’Estat no són proporcionals a les necessitats. Això ha generat menys inversió en serveis públics com la sanitat, l’educació i les infraestructures.
L’acte va ser presentat per Vicent Xavier Vila, llicenciat en Geografia i Història.

Ricard Chulià (Torrent, 1983) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i màster en Anàlisi Política per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha treballat en l’àmbit de la comunicació política, en l’edició i en la docència. Observa i analitza l’actualitat des de mitjans com els diaris La Veu del País Valencià i El Punt-Avui o la revista Saó, entre d’altres. Així mateix, intenta incidir en aquesta actualitat i transformar-la des de la militància política en l’esquerra valencianista.





29.10.24

 HOMENATGE A VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Acció Cultural del País Valencià Vall d’Albaida

Institut d’Estudis de la Vall d´Albaida

Saló d’actes de la Fundació Caixa Ontinyent

 

Divendres 19 d'octubre , juntament amb l' IEVA, vam celebrar al saló d'actes de la Fundació Caixa Ontinyent l'homenatge popular al nostre poeta Vicent Andrés Estellés, esdeveniment va ser conduït per Clara Ferre i que va comptar amb una nombrosa participació.

Al llarg de la vesprada versos del poeta van anar sent declamats per les persones assistents, creant una atmosfera on l'acte va transcorre amb un ambient  íntim i emocionant. Per acabar l'alumnat del conservatori d'Ontinyent al costat de balladores del grup de danses el Revol van interpretar el Bolero de l'Alcúdia.














 

TALLER DE RAP

Acció Cultural del País Valencià Vall d´Albaida

Aula 101 de la UNED

 Divendres 18 d'octubre, Esteve, cantant d'Auxili, ens va introduir en el món del rap, reggae i hip-hop. En el taller ens va acostar a les pautes que han de seguir les persones interessades a fer este tipus de música. Res millor per a entendre el procés que la practica, així que tots i totes juntes crearen una cançó, activitat creativa que va agradar al públic assistent.


 






16.10.24

 CORRELLENGUA 2024

Acció Cultural País Valencià Vall d'Albaida.

El passat 8 d'octubre la flama de la llengua va recórrer els centres educatius d'Ontinyent i Fontanars, com cada any la delegació d'Acció Cultural de la Vall d'Albaida va fer arribar la flama del Correllengua acompanyada pel nostre gegant Jaume I, figura que sempre és esperada amb il·lusió per les xiquetes i xiquets.

Diverses activitats estaven preparades per les escoles, cançons, balls, cercaviles i la lectura del manifest.

Manifest Infantil del Correllengua 2024

Xiquetes i xiquets, la Flama del Correllengua ha arribat un any més a la nostra escola! Sabeu què significa? És un símbol que ens recorda que el valencià és la llengua de la nostra terra, una llengua viva i nostra, que hem de cuidar i parlar amb orgull.
Enguany, celebrem un esdeveniment molt especial: el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes més importants de la nostra història. Amb les seues paraules, va saber expressar l’amor per la nostra terra, la nostra gent i, sobretot, per la nostra llengua.

El valencià és la llengua que compartim a classe. Parlem-la al pati, quan juguem, quan cantem, quan llegim o quan ens expliquem els nostres somnis. No importa si som d’ací o si venim d’altres llocs; el valencià és la llengua que ens uneix a totes i a tots, que ens fa part d’un mateix poble.

Per això, quan la Flama del Correllengua passa pel nostre col·legi, totes i tots ens unim amb una promesa: parlar el valencià amb alegria i fer-lo créixer amb les
nostres veus i paraules.

Amb força i entusiasme, diem ben alt:
Visca el Correllengua!
Visca el valencià!
I visca Vicent Andrés Estellés!


Aquest any els centres que van participar van ser els CEIPS Vicent Gironés, Martines Valls, la Solana, Lluís Vives i Comte Salvatierra.


                                                       CEIP VICENT GIRONÉS
                                         

                                 CEIP MARTINEZ VALLS

                                  CEIP LA SOLANA

                                 CEIP LLUIS VIVES


                     
                        CEIP COMTE SALVATIERRA




14.10.24


El documental "El que em queda de tu” de Zara Zerny el podrem veure el pròxim dia 17 d'octubre  a les 22.15 hores al Cine Club Utiye.




Sinopsi: Quan en René, de 86 anys, compra flors, sempre pensa de quin color les hauria triat la seva dona si encara fos viva. La majoria de persones en aquesta pel·lícula, ha passat més temps amb la seva parella que sense ella. A través d'entrevistes sinceres i reveladores, Echo of You presenta un grup d’homes i dones danesos, tots ells amb 80 anys o més, qui, amb una honestedat commovedora, comparteixen el seus pensaments sobre les seves parelles, la desolació de perdre-les, i les formes en què la vida continua. La cineasta Zara Zerny, amb tendresa, uneix les seves veus com si fossin un cor, entrelligant-les amb imatges abstractes i somiadores, música i interpretacions artístiques de les seves vides.



2.10.24

Segon dels Sopars Estellés que farem a la Vall d'Albaida, en aquesta ocasió a Llutxent, aquest és un any especial, ja que celebrem el centenari del poeta.

Divenres 4 d'octubre t'esperem per compartir sopar, micro obert perquè pugues fer el teu homenatge a Vicent Andrés Estellés i per concloure l'actuació de la cantant Gem nom artístic de Gemma Vañó Guarner, cantautora de Benigànim.

Porta el teu sopar. t'esperem!



 26/09/2024

Acció Cultural del País Valencià Vall d'Albaida

Fundació Caixa Ontinyent


El passat dijous 26 de setembre es va presentar el poemari «Marinada» de Mercé Estrela Tena, al llarg de l'acte l'autora va anar desgranant-nos els seus poemes, una obra intima i vital on Mercé explica moments determinants de la seua experiència vital. Una escriptora que gaudeix de la seua creativitat i involucra a qui la lleigs en donar interpretació als seus escrits.
Mercé va estar acompanyada per Mireia Tortosa, cantant de Tendur, qui va musicar un dels seus poemes i ens va captivar amb la seua interpretació.


 









24.9.24

 

Homenatge participatiu a Estellés

Amb motiu del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, Acció Cultural del País Valencià Vall d'Albaida, en col·laboració amb l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida, organitzem un homenatge popular al poeta.

És un acte obert a la participació, on esperem atraure veus de dalt a baix de la comarca que reciten o canten Estellés i poetes de la Vall, o de compositors que en facen interpretacions musicals, o de balladors que els posen moviment, o de dansadors que els dansen, o d’artistes plàstics que els plasmen en obres d’art, o…

Serà el dissabte 19 d’octubre vinent, al Centre de Cultura de Caixa Ontinyent de la capital de la Vall d’Albaida, a les 19.00 h. Si hi voleu aportar la vostra participació teniu aquest formulari en línia per a la inscripció fins al 9 d’octubre.